Kunstgras veilig

Aan alle leden van SC Helmondia en andere betrokkenen,

Naar aanleiding van de uitkomsten uit het onderzoek van de RIVM heeft zowel de KNVB als de overheid aangegeven dat het veilig is op kunstgrasvelden met rubbergranulaat te spelen. Het bestuur heeft daarom besloten de eerder opgelegde beperkingen op te heffen. Er kan dus weer normaal van het kunstgrasveld gebruik gemaakt worden.

Hieronder een deel van het betreffende rapport van de RIVM. Klik op deze link voor veel gestelde vragen over gebruik van rubbergranulaat van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

UPDATE maart 2018: Een groot Amerikaans onderzoek (publicatie in het medisch vakblad Cancer Epidemiology) toont nu aan dat er is geen verband is tussen sporten op rubberkorrels en het ontwikkelen van kanker bij kinderen en jongvolwassenen. Zie het artikel hierover op www.ed.nl.

1. Wat is er precies onderzocht?

Het RIVM heeft de stoffen onderzocht in rubbergranulaat van 100 sportvelden die representatief zijn voor de kunstgrasvelden in Nederland. Daarnaast zijn drie soorten laboratoriumproeven uitgevoerd om te onderzoeken welke stoffen uit de korrels vrijkomen als de sporter ermee in aanraking komt. Met deze zogeheten migratiestudies is uitgezocht in welke mate stoffen via de huid in het lichaam kunnen terechtkomen, via het spijsverteringskanaal of via de longen. Vervolgens is berekend in hoeverre mensen aan de vrijgekomen stoffen blootstaan en wat dat betekent voor de gezondheid. Verder is de beschikbare informatie in de wetenschappelijke literatuur bestudeerd over de stoffen in rubbergranulaat, de eigenschappen en de gezondheidseffecten ervan.

2. Wat is er uit het onderzoek gekomen?

Uit het onderzoek blijkt dat het risico voor de gezondheid van sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat, praktisch verwaarloosbaar is. Dat betekent dat het verantwoord is om op deze velden te sporten. In rubbergranulaat zitten heel veel verschillende stoffen, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), metalen, ftalaten (weekmakers) en bisfenol A (BPA). De stoffen blijken in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij te komen. Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn ‘opgesloten’. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid verwaarloosbaar.

3. Wat zegt het Amerikaanse vervolgonderzoek?

Twee vooraanstaande Amerikaanse kankerspecialisten hebben overal in de staat Californië, de staat met veruit de meeste sportvelden in de VS en een zeer diverse populatie, een onderzoek gedaan naar het verband tussen de aanwezigheid van rubbergranulaat en de jaarlijkse kankerstatistieken. In de nieuwe publicatie in het medisch vakblad Cancer Epidemiology staat deze conclusie: ,,Onze bevindingen tonen geen verband aan tussen blootstellingen van individuen aan velden met rubberkorrels en het aantal gevallen van kanker. Het mijden van deze velden vanwege angst voor een verhoogd kankerrisico is niet gerechtvaardigd.

ăn dặm kiểu NhậtResponsive WordPress Themenhà cấp 4 nông thônthời trang trẻ emgiày cao gótshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữhouse beautiful